Szívegészségügyi intézet


Download kB Abstract Az akut miokardiális szívizominfarktus kialakulásával kapcsolatban meghatározhatók rizikó faktorok, amelyek elősegíthetik az akut esemény kialakulását és ronthatják prognózisát.

szívegészségügyi intézet a magas vérnyomás mértéke és kockázata

Emellett meghatározhatók védelmező faktorok is, amelyek pedig megakadályozhatják az esemény kialakulását vagy elősegíthetik a jobb prognózist. Kutatásomban e két típusú faktor összefüggéseit vizsgáltam kontroll és betegcsoport körében.

szívegészségügyi intézet a magas vérnyomás panziójának kezelése

Megvizsgáltam a kétféle pszichológiai tényező összefüggéseit szívegészségügyi mutatókkal is, a bal kamrai ejekciós frakcióval, a beszűkült koszorúserek számával, valamint a testtömegindexxel. Az élettel való elégedettség különösen fontos protektív tényezőt jelenthet, így arra is kerestem a választ, hogy mely változók jósolják be alakulását.

szívegészségügyi intézet alkohol és szív egészsége

Megvizsgáltam, hogy milyen különbséget mutat az egészséges kontrollcsoport és a szívinfarktuson átesett személyek csoportja a rizikó- és protektív tényezők tekintetében. A kutatás résztvevői online és papír-ceruza alapon töltötték ki a tesztbattériát.

Kávé fogyás

Több rizikó- és protektív tényező között is találtam fordított együttjárást. Az akut szívinfarktuson átesett személyek élettel való elégedettségét az észlelt stressz és a boldogságorientáció is bejósolták.

szívegészségügyi intézet kardiológusok tanácsai a magas vérnyomás kezelésére

A beszűkült koszorúserek száma függött össze jelentősen a vizsgált pszichológiai konstrukciókkal. Az akut szívinfarktuson átesett személyek magasabb észlelt stressz szívegészségügyi intézet mutattak, mint a kontroll csoport tagjai.

szívegészségügyi intézet magas vérnyomás 40 éves férfiban

Kutatásom hozzájárul az akut szívinfarktus kialakulásával és megelőzésével kapcsolatos ismereteinkhez. English title Associations between risk factors and protective factors in acute myocardial infarction Institution.

szívegészségügyi intézet hipertónia pszichiátria