Gyermek pulzusa, Hogyan értékelhető a kapott érték?


Mindez általában percet vesz igénybe.

gyermek pulzusa

Maga a vizsgálat nem fájdalmas, de az új környezet, a vizsgálóeszközök látványa EKG, ultrahang vizsgálófej megijesztheti a gyermeket. Kisebb gyermekek esetében emiatt hasznos lehet ha otthon a szülők akár több alkalommal is eljátsszák a vizsgálatot, így a gyermeket nem éri meglepetés.

gyermek pulzusa

A nyugatatáshoz, különösen csecsemők esetében cumit, kedvenc játékot, innivalót tea, tápszer hozzanak magukkal. Nagyobb gyermekeknek a vizsgálat menetét részletesen elmagyarázzuk. Szakorvosi vizsgálat: Fizikalis vizsgálat: pulzusok, mellkas és has megtapintása, hallgatózás, vérnyomásmérés Szaturáció mérés: vér oxigéntelítettségének mérése ujjra helyezett csiptetős eszközzel ami fájdalommentes 12 elvezetéses EKG: a szív elektromos tevékenységének vizsgálata.

gyermek pulzusa

A gyermek levetkőztetése után fekvő vagy ülő gyermek pulzusa a végtagokra és a mellkasra elektródákkal összekötött tappancsokat helyezünk. Szívultrahang vizsgálat echocardiographia segítségével a gyermekkardiológus nemcsak a veleszületett vagy szerzett anatómiai rendellenességekről de a szív funkcionális állapotáról is információt nyer.

gyermek pulzusa

A vizsgálattal elkülöníthető a gyermekkorban igen gyakori ártalmatlan szívzörej a kóros, teendőt igénylő eltérésektől. A vizsgálat hanyatt fekvő helyzetben nyugtalanság esetén szülő ölében ülve történik, a gyermek felső testét kell szabaddá tenni.

Az optimális vizsgálathoz nyugalomra van szükség, ezért főleg a csecsemőknek a vizsgálat ideje alatt is adható igény szerint tea vagy tápszer, illetve a figyelmüket játékokkal is megpróbáljuk elterelni.

gyermek pulzusa

Tetszett, megosztom másokkal is!