Édesgyökér vérnyomás, Édesgyökér kezelés magas vérnyomás esetén - twingoklub.hu


Előfordulása[ szerkesztés ] Európában a Földközi-tenger mellékén honos, Olaszországtól egészen Törökországig.

édesgyökér vérnyomás

Magyarországon rokon faja, a keserű édesgyökér Glycyrrhiza echinata őshonos, mely kevésbé édes ízű. Ezen a kontinensen még megtalálható Ukrajnától az európai Dél- Oroszországig.

  • Intenzív íze [glukosz riza görög : édes gyökér] miatt édesítőszerként is alkalmazzák.
  • Hipertóniás készülék

Ázsia nyugati felén is nagy területet nő be; a növénynek határt édesgyökér vérnyomás a Himalája és India. Megjelenése[ szerkesztés ] méter magasra növő gyöktörzses évelő.

édesgyökér vérnyomás

Levelei szórt állásúak, páratlanul szárnyaltak. Virágzatuk levélhónaljakból fejlődő fürt, virágai liláskékek.

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Május-júniusban virágzik. Termése magvat tartalmazó hüvely.

édesgyökér vérnyomás

Felhasználása[ szerkesztés ] Az édesgyökér a medvecukor vagy bocskorszíj néven ismert édesség ízesítőanyaga. Felhasználják még a barna sör színezésére, különböző likőrök például a pastis ízesítésére, illetve az emésztést serkentő gyógytea készítésére is. Dohány túlzott kiszáradásának megakadályozására, valamint vizes kivonatait italok készítésénél állományjavítóként is felhasználják.

édesgyökér vérnyomás

Az édesgyökér édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer- és gyógyszeripar ízjavítóként hasznosítja. Drogja gyöktörzse, gyökerei és tarackja.

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szereplő drogféleségei: igazi édesgyökér száraz kivonat, ízjavítás céljára Liquiritiae extractum siccum ad saporandumigazi édesgyökér Liquiritiae radixédesgyökér folyékony kivonat, standardizált, etanolos Liquiritiae extractum fluidum ethanolicum normatum.

édesgyökér vérnyomás

A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapítóde alkalmazzák simaizom-görcsoldásra is. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya-gyulladásgyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya-sérülések esetén.

Az édesgyökérből kivont glabridin fogyasztó hatása. Szabó László az M1 műsorában.

Gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt gyomor- és nyombélfekély kezelésében, ezen kívül erősen édes íze miatt ízjavítóként használják. Túlzott mértékű fogyasztása magas vérnyomást okozhat.

A gyógyszer összetevői megtisztítják a beteg légutakját. Édesgyökér-szirup a köhögés elősegíti a hörgőkben és a tüdőben képződő viszkózus nyálkahártya elválasztását. Ez az anyag ártalmas a testre, mivel számos baktériumot tartalmaz, és megnehezíti a légzést.

A gyökér triterpén szaponinokat glicirrhizint[M 1] flavonoidokatszteroidvegyületeketkumarint tartalmaz. A édesgyökér vérnyomás az aldoszteron Aldo hormon célszerveiben lebontja a mineralokortikoid receptorhoz MR is kötődő, az aldoszteronnál jóval magasabb koncentrációban jelen lévő kortizolt, így teszi lehetővé, hogy ezekben a szervekben a mineralokortikoid receptor funkcióját az aldoszteron szabályozza.

Gyűjtése[ szerkesztés ] A növény gyöktörzsét használják gyógyászati célokra, amelynek gyűjtési ideje: október-április.

édesgyökér vérnyomás

A begyűjtését követően a gyökeret alaposan meg kell tisztítani.